29 september is de naamdag van de engel San-Miguel Arcángel en een officiële feestdag in onze stad Villajoyosa.
Dat betekent dat alle bedrijven in Villajoyosa gesloten zijn en Accountnet dus ook.
San-Miguel Arcángel is een van de belangrijkste engelen; Zijn naam staat voor een goede engel in de strijd in de hemel tegen de vijand en zijn volgelingen.
Zijn naam komt vier keer in de Schrift voor:
(1) Daniël 10,13-21: Gabriël zegt tegen Daniël, wanneer hij God vraagt om de Joden toe te staan naar Jeruzalem terug te keren: “De engel (BD, prins) van het koninkrijk Perzië heeft mij weerstaan … maar Michael, een van de Eerste Prinsen, is mij te hulp gekomen… Niemand helpt me hierbij, behalve Miguel, uw prins.’
(2) Daniël 12: de engel, sprekend over het einde van de wereld en de antichrist, zegt: “In die tijd zal Michaël verschijnen, de grote prins die de kinderen van uw volk verdedigt.”
(3) In de katholieke brief van de heilige Judas 1,9: “Aan de andere kant, de aartsengel Michaël, toen hij ruzie maakte met de duivel, het lichaam van Mozes betwistte, enz.” De heilige Judas zinspeelt op de oude joodse traditie van een geschil tussen Sint-Michiel en Satan over het lichaam van Mozes, waarvan een verslag ook te vinden is in het apocriefe boek van de hemelvaart van Mozes (Origenes, “De principiis”, III. 2.2. ). Sint-Michiel verborg het graf van Mozes; echter probeerde Satan door het bloot te leggen het Joodse volk te verleiden tot de zonde van heldenverering. Sint-Michiel bewaakt ook het lichaam van Eva, volgens de “Openbaring van Mozes” (“Apocriefe evangeliën”, enz., ed. A. Walker, Edinburgh, p.647).
(4) Openbaring 12,7: “Toen werd er in de hemel strijd geleverd: Michaël en zijn engelen streden met de draak.” Sint-Jan spreekt over de grote strijd aan het einde der tijden, die ook de strijd in de hemel aan het begin der tijden weerspiegelt. Volgens de kerkvaders is er vaak controverse over Sint-Michiel in de Schrift waar zijn naam niet wordt genoemd. Ze zeggen dat hij de cherub was die aan de poort van het paradijs stond, “om de weg van de boom des levens te bewaken” (Gen. 3,24), de engel door wie God de decaloog publiceerde voor zijn uitverkoren volk, de engel die stond in de weg om Bileam te hinderen (Num. 22,22 ev.), de engel die Sanheribs leger op de vlucht joeg (2 Ry. 19,35).
Volgens deze bijbelpassages geeft de christelijke traditie Sint-Michiel vier ambten:
• Vecht tegen Satan.
• Red de zielen van de gelovigen uit de macht van de vijand, vooral op het moment van overlijden.
• Wees de kampioen van Gods volk: de joden in de oude wet, de christenen in het nieuwe testament; daarom was hij de beschermheilige van de kerk en van de ridderorde tijdens de middeleeuwen.
• Roep van de aarde en breng de zielen van de mensen voor het oordeel (signifer S. Michael repraesentet eas in lucam sanctam, Offert. Miss Defunct. “Constituit eum principem super animas suscipiendas”, Antiph. Off. Cf. El Pastor de Hermas, III , Vergelijking 7, 3).
Over zijn rang in de hemelse hiërarchie lopen de meningen uiteen: Sint-Basilius (Hom. De angelis) en andere Griekse kerkvaders, ook Salmeron, Bellarmine, enz., plaatsen Sint-Michiel boven alle engelen; Ze zeggen dat hij “aartsengel” wordt genoemd omdat hij de prins van de andere engelen is. Anderen (vgl. P. Buenaventura, op. Cit.) geloven dat hij de prins is van de serafijnen, de eerste van de negen engelenorden. Maar volgens St. Thomas (Summa, Ia: 113: 3) is hij de prins van het laatste en laagste koor, de engelen. De Romeinse liturgie lijkt de Griekse kerkvaders te volgen; hij noemt het Princeps militiae coelestis quem honorificant angelorum cives. De hymne van het Mozarabische brevier plaatst Sint-Michiel zelfs boven de vierentwintig oudsten. De Griekse liturgie noemt hem Archistrategos, ‘de hoogste generaal’ (vgl. Menaea, 8 november en 6 september).
VERERING
Het zou natuurlijk zijn geweest voor Sint-Michiel, verdediger van het Joodse volk, om de verdediger van de christenen te zijn en hen de overwinning te geven in de oorlog tegen hun vijanden. De eerste christenen erkenden echter enkele martelaren als hun militaire beschermheren: San Jorge, San Teodoro, San Demetrio, San Sergio, San Procopio, San Mercurio, enz.; maar aan San Miguel gaven ze de zorg voor zijn patiënten. In Frygia, de plaats waar hij voor het eerst werd aanbeden, verhulde zijn prestige als genezer van engelen zijn betrokkenheid bij militaire aangelegenheden. Hij was vanaf de vroegste tijden het centrum van de ware cultus van de heilige engelen. De traditie vertelt dat Sint-Michiel in de begindagen een geneeskrachtige bron creëerde in Chairotopa, in de buurt van Kolosse, waar alle zieken die daar baadden en de Heilige Drie-eenheid en Sint-Michiel aanriepen, werden genezen.
Nog beroemder zijn de bronnen die St. Michael zou hebben opgewekt uit de rots in Colossae (Chonae, het huidige Khonas, in Lico). De heidenen richtten een stroom tegen het heiligdom van San Miguel om het te vernietigen, maar de aartsengel spleet de rots met donderslag, om een nieuwe bedding aan de stroom te geven, en heiligde voor altijd het water dat uit het ravijn kwam.
Naast de stad Villajoyosa vieren veel andere steden in Spanje en zelfs in de gehele Domicaanse Republiek dit feest.
In Spanje als geheel is dit echter geen landelijke feestdag.
Ons kantoor is echter wel op deze dag gesloten.